Varför är det så många vuxna som tycker att det är ok att uttala sig nedvärderande om Greta Thunberg?

Det är många här som besvarar denna frågan med att ‘hon har fel’, ‘borde gå i skolan’, ‘hennes kampanj är iscensatt’, m.m. Men frågan handlar inte om det.

Är dessa alltså bra orsaker för att tala nedvärderande om en människa? Med andra ord: om man anser att någon har fel, inte är genuin, eller om man anser sig ha andra orsaker att tveka på deras budskap, så är det ok att uttrycka sig nedvärderande om dem?

Nej, det är det inte.

Till mitt svar på frågan: Jag tror att många vuxna människor känner sig fundamentalt hotade av Greta Thunberg som person och/eller av hennes budskap.

Som människa representerar Greta flertalet folkgrupper som ofta utsätts för misstro och trakasserier. Hon är ung. Hon är en hon. Hon har Aspergers. Hon har kända föräldrar. Hennes familjs inkomst är över medel. Bara där har en stor del av den vuxna befolkningen på grund av förutfattade meningar skrivit av henne, långt innan hon öppnar munnen.

Sedan kommer hennes budskap. I motsats till vad många påstår så är det hon säger väldigt konkret och hon backar upp det med fakta. Konstruktiv kritik av hennes budskap är i stort sett meningslös; det är ytterst starkt uppbackat av etablerad vetenskap.

Men ännu större är nog problemet med vad hennes budskap representerar: ett anfall på vårat sätt att leva. För vi kan inte lösa dessa problem om vi inte utför radikala förändringar i vårt samhälle. Det handlar inte om att sluta använda sugrör eller släcka ljuset när vi lämnar ett rum. Det handlar om att revidera våra ekonomiska system från grunden, att bygga om våra grundläggande ideologier så att naturens och arternas överlevnad (till vilken vår egen överlevnad är direkt knuten) sätts före ekonomisk tillväxt. Och det handlar om att hela världen måste samarbeta för att det skall bli så.

Det är givetvis extremt skrämmande att de bekväma liv som vi växt upp med att ta för givet hotas. Vi vill inte riktigt acceptera det, utan fortsätta att trampa framåt i våra liv som de alltid varit. Och så kommer en ung tjej med Aspergers och säger att om vi gör det så är det kört. Och det absolut värsta med det hela är givetvis att hon har rätt.

Då aktiveras alla försvarsmekanismer. Alla logiska villfarelser till bryggan! Hjärnan sparkar bakut och anfaller allt. Detta är (tyvärr) fullt mänskligt: så funkar våran hjärna, och själva processen kan man inte egentligen klandra någon för. Det är ett automatiskt försvar. Detta är givetvis ingen ursäkt för att bete sig illa, men jag tror att det är en orsak, och därför svaret på din fråga.

Men hur vi agerar mot våra medmänniskor har vi givetvis ansvar för. Att man inte gillar personen i fråga eller om budskapet de bär skrämmer en är inte ursäkter för att uttala sig nedvärderande om dem.

Texten här ovan är hämtad från Quora Där du hittar många åsikter om Greta Thunberg.

Har du en åsikt om vad som sägs på denna sida – Lämna din åsikt i kommentarsfältet här nedan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.