Kösystem och systemköer

Köer är något mycket besynnerligt!
Köer är något man kan uppsöka för att studera mänskliga beteenden som inte går att finna på något annat ställe i samhället.
Köer tas förmodligen fram av någon hemlig statlig institution för att dana folkets tålamod och ödmjukhet.
Köer dyker ständigt upp i nya förädlade former på platser som tidigare skulle ha varit otänkbara. Ta bara bankomatköerna som ett exempel.

Avtrubbade av ett ständigt ökat köande reagerade vi inte ens när bankerna införde bankomater.
Om, för femtio år sedan, en så utpräglad serviceinrättning som en bank, hade försökt införa något sådant, hade de snart inte haft några kunder att låna sina pengar av.

Men i dagens läge är det inga problem. Man sätter helt sonika upp en automat i väggen utanför bankentrén och inför samtidigt ett krångligt blankettsystem och avgifter för att ta ut pengar i lokalen, Och resignerade finner vi oss snart stående i en lång kö på gatan för att ta ut pengar ur en maskin som gör så mycket motstånd som möjligt för att slippa ge ifrån sig nån valuta för våra knapptryckarinsatser.

På det sättet avfolkas banklokalen, och personalen får nu vara ifred med vad de tidigare endast kunde syssla med efter klockan tre.Automaterna är naturligtvis inte möjliga att behärska utan en kod, och så har vi då fått ytterligaze en sifferkombination att glömma bort bland alla övriga; portkoder, postnummer, personnummer, kontonummer etc.

I automaten har man, för att ytterligare uppfostra oss i tålamod, byggt in slumpmässigt uppträdande tekniska fel.
Dessa fel kan, enligt ett försmädligt meddelande i lysande kristaller, vara av följande art:
-Kontakt med Er bank kan ej etableras.
-Ert kort kan inte accepteras.
-Automaten tillfälligt ur funktion, var god försök senare.
-Fel kod, försök igen.
-Endast 500-kronorssedlar kan tas ut (detta inträffar endast vid de tillfällen man har 475 kronor eller mindre på kontot.)
-Uttagsbesked kan ej erhållas (Detta är ett av de mest slipade ”felen”. Man tvingas nu själv notera sitt uttag, vilket man naturligtvis glömmer att göra. Därför gör man senare ett uttag som innebär ett överdrag på kontot och banken kan snabbt påföra kontot en straffavgift.)
-etc etc

Ibland inträffar också fenomenet att apparaten helt sonika beslagtar ens automatkort och man står där med mycket lång näsa och tappad haka och ser en hemsk helg torna upp sig i ens inre.
För fenomenet inträffar så gott som alltid på en fredagseftermiddag efter k1 15.00 då plånboken innehåller några tior, och före den helg som man äntligen vikt för att bjuda en massa bekanta på middag.

Jag bävar inför tanken på hur nästa köpåfund skall se ut. För det kommer snart en ny kö. Det måste det. Den statliga institutionen kan ju inte sitta sysslolösa med byråkratarmarna i kors medan de ser att folket har vant sig vid de redan befintliga köerna utan att längre knota.

Detta är inte befrämjande för vår tålamodsträning, utan mera finslipade och krävande köer måste till.

Själv är jag inte så funtad att jag kan se var man skulle kunna etablera en ny kö. Alla möjliga och omöjliga platser är enligt min mening redan upptagna; busshållplatser, biljettluckor, postkontor, systembolag, idrottsarenor, stadens bilinfarter och snabbköpskassor (vilket paradoxalt namn förövrigt. Det finns väl inga köer som man får stå i så länge som just snabbköpsköerna.

Men tro mig man kommer att hitta på något sätt att etablera nya köer.

Har ni tänkt på förresten, att köer i sig själva har någon slags inneboende kraft som inte kan förklaras på annat sätt än att de står under inflytande av någon högre verkande makt.

Ta dessa ställen där det oftast förekommer minst två köer. T ex systembolagsköerna. (Systembolaget är för övrigt ett förbryllande namn på denna inrättning. Kanske är det just kösystemet som gett upphov till namnet.)

När du kommer in i lokalen ser du, låt oss för enkelhetens skull säga två köer. Naturligtvis konstaterar du snabbt att den ena kön är något kortare än den andra, varför du placerar dig sist i den förstnämnda.

Efter ca fem minuter upptäcker du att den andra kön forcerar mycket snabbare än den kö du valt. Du byter därför genast kö eftersom du har bråttom då du passat på att förlägga dina inköp under arbetslunchen).

Trygg i förvissningen att det ganska snart är din tur vid kassan låter du tankarna glida iväg utan kontroll över den andra kön. (Du behöver nämligen göra ett snabbt överslag av mängden spirituosa som behöver inhandlas. Till kvällens party i ditt hem kommer ju också svåger Oskar, och han brukar vara ganska törstig. Eftersom du behöver hans namnteckning på ett borgenslån har du därför inte lust att stöta dig med honom genom att framstå som en snåljåp och tråkmåns genom att tidigt på kvällen tvingas stänga av spritflödet.

Men å andra sidan kanske svåger Oskar har ett begynnande alkoholproblem, och måste du då inte ta ett visst ansvar….?

Så långt i dina tankar kastar du åter en snabb blick på den konkurrerande kön och upptäcker till din förvåning att den kvinna du tidigare stod bakom, redan har fått handla sin ranson och är på väg ut ur lokalen.

Om du hade stått kvar i den kön hade det nu varit din tur att handla.

Du gör nu en snabbkalkyl över läget och konstaterar att i den andra kön står tre personer. En man, uppenbarligen från ”ledighetskommittén” på torget utanför, som naturligtvis har jämna pengar till en flaska Rosita.

Och sedan en herre. Pensionerad. Har inte råd med mer än högst en kvarter Taffel.

Och sist i kön en dam som genom sitt nervösa flackande med ögonen klart visar att detta är en lokal som hon inte frekventerar allt för ofta. Hon skall förstås ha, som sådana damer plägar, en liten flaska torr sherry för att kunna bjuda mannen som hon träffat på bingolokalen på något starkt, nu när hon har bjudit honom hem till sig för att titta på hennes samling av vykort.

Allt detta konstaterar du snabbt samtidigt, som du också noterat att den kön inte innehåller några större väskor, kassar eller portföljer. Detta blir avgörande för ditt köval.

I din kö finns visserligen bara två personer före dig. Men båda herrarna är klädda i blåkläder och har portföljer. Sedan

Sedan gammalt vet du att dessa båda är herrar som jobbar på byggen.

Herrar På byggen dricker mycket när det blir helg, och portföljerna har de med sig för att kunna få med sig såväl som egen srit som den sprit som kompisarna i arbetslaget på bygget bett dem köpa ut när de ändå är på bolaget.

Alltså byter du kö, bara för att upptäcka att just denna gång är inte alla personerna i köerna de personer de till sitt yttre utger sig för att vara. Herrarna från byggena är förmodligen i verkligheten något helt annat än herrar från byggen. De nöjer sig nämligen med fyra burkar starköl respektive två flaskor Italienskt lantvin, vilket snabbt är expedierat. Visserligen är den förste i din nuvarande kö just den lodis du förutspådde. men tyvärr har han just drabbats av en akut minneslucka, varför han inte för sitt liv kan komma ihåg namnet på dessertvinet. Den lapsusen klarar ju expediten dock snabbt av efter några års erfarenhet bakom systemdiskar, och hon ställer helt sonika fram en flaska Rosita framför mannen.

Förvånad över hennes förmåga att veta det han inte själv ens vet, utökas nu mannens blackout att även omfatta vilken ficka han stoppat sina betalningsmedel i.

Just när du skall till att ryta

-Men för h-e….., byter dock mynten ägare och lodisen börjar sitt vacklande återtåg mellan väggarna i lokalen för att återförenas med sina törstande kamrater på torget.

Den pensionerade herren visar sig vara just pensionerad herre efter den modell du trott honom vara, och du lugnar ner dig något, bara för att upptäcka att damen med sherryn och vykorten inte alls skall ha någon sherry.

Nej, hon vill ha ett vin som hon inte kommer ihåg namnet på, men som har en så vacker flaska som man kan göra en lampfot av för det har hon sett i en damtidning som hon läste i doktorns väntrum häromdagen när hon var där för att göra sin månatliga kontroll av sockervärdena, och just med tanke på dessa värden så tänker hon minsann inte dricka vinet i flaskan utan hälla ut det i vasken. Huvudsaken är att hon kommer över själva flaskan så att hon hinner beställa en lampa av den hos elektrikern på hörnet innan……

När du fullständigt utmattad 20 minuter försenad stapplar in på din arbetsplats möts du av en frågande kollega.
-Var tusan har du varit?
-På systemet, lyckas du pressa fram medan du drösar ner på din skrivbordsstol och kollapsar.
-Jaha fy farao ja, säger kollegan deltagande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.